Hoe Doe Ik Re-integratie

Werkeloosheid bestrijd je met werkgelegenheid. Als er niet voldoende betaalde banen zijn, los je dit niet op met vrijwilligerswerk. Mensen die vrijwilligerswerk doen, zijn al intrinsiek gemotiveerd. Die personen moet je er tussenuit pikken. Bij anderen werkt een prikkel misschien, zolang je maar weet welke prikkel je wanneer moet gebruiken.

Werkelozen die onbetaald vrijwilligerswerk verrichten, schieten hier in hun eigen perceptie niets mee op. De hoogte van de uitkering is als motivatie totaal irrelevant.

De arbeidsmarkt kan uitstekend aanvulling krijgen met een Baan Garantie-programma. De BG houdt niets anders in dan: wie werken kan en werken wil, heeft een baan.

Randy Wray over de Baan Garantie. Officiële Baan Garantie-pagina.

Het is niet zo dat iemand in de Baan Garantie niets verdient. Een potentiële werkgever met een opdracht, mag hem/haar  niet in dienst nemen om met winstoogmerk te concurreren. Het werk hoort non-profit te zijn.

De Baan Garantie legt in feite initiatieven als WorkFirst e.d. wettelijk vast. Het Werkplein moet nooit in eerste instantie een uitkering toekennen, maar altijd beginnen met het aanbieden van Baan Garantie. Wie aan het werk is, komt tenslotte sneller aan werk. Hoezo, langdurige werkeloosheid? Hoezo, sociale werkplaats? Hoezo, dure re-integratie?

PS. Sommige overheden gaan gebukt onder de illusie “het geld is op”. Dit geldt nooit voor een overheid die soeverein is in de munt met een zwevende wisselkoers. Deze soevereiniteit bestaat niet voor lidstaten van de EMU. Volgens mij is met bijv. een “wirtschaftsring” wel een mouw aan te passen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in economie, werk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s