Status Quo (niet de band)

In de vermaledijde jaren 1960 waren het eerbiedwaardige bestuurders die inzagen dat er verandering moest komen. Misschien omdat ze zich de oorlog herinnerden en de oproep van koningin Wilhelmina om ‘hope and change’ avant la lettre vlak daarna.

Toen er gemorreld werd aan de status quo, was het resultaat dat die over de kop ging. Natuurlijk verliep dat niet gemakkelijk – denk aan provo’s, studentenrellen en ophef over een naakte vrouw op tv – maar de adel verloor niet haar hoofd onder de guillotine. Eigenlijk verliep het, met zuilen en al, heel Nederlands.

Kom daar nu maar ’s om! Heel vanzelfsprekend dat machthebbers koste wat kost de status quo willen redden, maar de totale afwezigheid van oppositie is een veel groter probleem. Zeg nou zelf: zolang “de economie” gelijk wordt gesteld aan banken en de financiële markten en zolang banken terecht kunnen bij suikeroom Ben B., hoe groot acht u de kans dat Wikileaks er in slaagt een grote Amerikaanse bank om te leggen?

In Nederland kenmerkt zich de status quo vooral door de heerschappij van neoliberaal gedachtegoed. In de politiek durft niemand pertinent tegen bezuinigingen te zijn, dat geeft direct het stempel “Risee van het Jaar”. Los dat die heersende ideeën een hervorming van macro-economie in de weg staan, belemmeren ze in de Nederlandse politiek een herstel van links. De status quo wordt opgelukt met een frutseltje hier, een tierelantijntje daar, maar wezenlijk verandert er niets. Dat is niet alleen gevaarlijk, maar bovenal onhoudbaar.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in economie, politiek, writing. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s