De Nieuwe Economie

Van Vroeger Naar Nu

Vroeger werkte meer dan de helft van de bevolking in de landbouw. Toen kwam industrialisatie en gingen mensen naar fabriek en kantoor. De agrarische sector leed niet onder dat verlies aan personeel: men produceerde veel meer met minimale mankracht.

Dat heeft nu industrie bereikt. Wereldwijd daalt het aantal productiebanen. Voornaamste oorzaak: robotisering. Natuurlijk blijven er wel banen in de productie, maar de laaggeschoolde arbeider verdwijnt. Vluchten in kantoorwerk, callcenters biedt geen soelaas. Ook hier is hetzelfde proces aan de gang door automatisering en internet. Wanneer zelfs ministers een teleconference kunnen houden is het einde van de traditionele kantoorbaan nabij.

 

Toekomst: Iedereen TBS?

Tegen de tijd dat we dat hebben geaccepteerd, zijn 3D-printers misschien volwassen geworden. Nu zijn ze nog beperkt in hun functionaliteit, maar het is de bedoeling dat ze elk object kunnen scannen om het vervolgens te printen. En mocht je het object wat je wilt printen niet bezitten, dan download je het ontwerp toch?

Dat wordt dus het illegaal downloaden van muziek en film in het groot. Ziet u de ravage al? Wat moeten wij mensen dan nog?

Is de toekomst dat iedereen steuntrekker wordt en TBS krijgt, maar dan voor de VVD? Verplicht sneeuwschuiven (ook in de zomer) of anders geen loon! Zulke neo-feodale proefballonnetjes zijn leuk voor het winterreces, voor de rest is het onzin.

 

Met TVOH Als Uitgangspunt…

Kent u programma’s als ‘Holland’s Got Talent’, ‘De X-Factor’ en ‘The Voice of Holland’? Valt u ook op hoe gewoon de deelnemers iedere keer zijn? Verbazingwekkend toch, dat gewone mensen zoals u en ik over onvermoede kwaliteiten blijken te beschikken?

Dat vind ik hèt bewijs dat in principe iedereen het kan.

Ik geloof niet in doemscenario’s, dat veranderingen in landbouw, productie en kantoor leidden tot totale ineenstorting en Depressie. Ik weet zeker dat mensen ‘iets’ gaan doen, wat dan ook maar, omdat ledigheid niet echt bij ons past.

Een mogelijkheid is dat iedereen muziek maakt. Je speelt een instrument, je zingt of je bent er op een andere manier bij betrokken. Misschien is in dat toekomstbeeld de overheid gelijk gesteld aan het superieure distributiemedium. Dat vraagt wel om een nieuwe privacy bij en een nieuw soort copyright. Vooral dat laatste heeft een update nodig. Als je je creatie upload ontvang je credits op je rekening, bij downloaden wordt je rekening in debet gebracht. En het staat je vrij om iemand bonuspunten te geven. Wat verandert dan, al met al?

Ik noem het muziek-onomie.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in economie, music, toekomst, werk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s