Onverschilligheid: de Nasleep van een Buitenaardse Invasie

BUITENAARDSE INVASIE

 

 

Het Nieuwe Brood & Spelen

Heeft stemmen nog zin? Heeft protesteren nog zin?

Onverschilligheid grijpt om zich heen. Verslagenheid, mag ook. Zwevende kiezers, weglopende abonnees, ophef over dierenpolitie, opwinding over het technologische speeltje du jour, hysterie over overheidsfinanciën, de alomtegenwoordige agitprop “moeten bezuinigen”: niets dan brood en spelen. Is Geert Wilders, of de PVV dan de oorzaak van de onverschilligheid? Welnee! De toekomst van Wilders is een voetnoot bij het liedje “Blonde Alien” van Pigmeat, verder doen zijn partij en hij niet ter zake.

 

Die Checklist Past Ons Allemaal?

Banken (of multinationals) lijken verdacht veel op de EU. Schimmige organisatie? Check. Komt de president-directeur af en toe op tv? Check. Geen idee van wat ze binnen de organisatie doen? Check. Onttrekken zich aan elke controle? Check. Vragen elk jaar om meer geld, dat niet zelden in een zwart gat verdwijnt? Check. Kloppen in geval crisis direct aan bij hun politieke vrienden? Check. Zeker het omvallen van een bank zorgt nu eenmaal voor enorme financiële schade, om maar te zwijgen over het verlies aan werkgelegenheid. En banen willen we behouden, dus hun belang is vanzelfsprekend het onze.

Nederland is een klein land, de woonruimte is beperkt. Woeker met bouwgrond, concentreer alles in de Randstad en voilà: huizenprijzen gaan altijd omhoog. Beste van al: gemeentes zijn verzekerd van een inkomstenstroom. Door kleine bewuste stapjes groeit de bank-, verzekering- en vastgoedsector onbewust totaal uit z’n krachten. De geldstromen die dat oplevert worden  dankzij het netwerk van experts wel geïnvesteerd in hoogwaardige, duurzame producten. Wat kan er mis gaan?

Mocht er onverhoopt toch een probleem ontstaan, of een financiële crisis, dan schieten supranationale organen gelukkig onmiddellijk te hulp! En gelukkig maar dat lidstaten (of aandeelhouders) nog altijd democratische controle uitoefenen! Samen staan ze sterk! Dus het verwijt “bank-o-cratie” is volslagen ongegrond! In tijden van crisis blijkt weer het nut van politieke integratie! Dat is de kracht van de muntunie! Het biedt ons louter voordeel! Dus meer is beter, nietwaar?

 

Nasleep

Achter de machinerie die maar door blijft draaien, raken de diverse belangen steeds meer verstrengeld, in de hoop dat politieke unie onafwendbaar wordt. Zonder dat heeft de muntunie geen toekomst. Jammer alleen dat, in het proces, de koppeling tussen het belang van boven en dat van beneden, ophoudt te bestaan. Voilà: onverschilligheid alom.

Het lijkt wel de nasleep van een buitenaardse invasie.

 

***

Zie ook: deze blogpost van Britse Science Fiction-schrijver Charlie Stross.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in economie, politiek, toekomst. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s